Financieren bouwkosten verbouwing wordt moeilijker

Huizenbezitters die willen verbouwen en daarvoor een extra hypotheekwillen afsluiten voor de bouwkosten, krijgen te maken met beperkingen van de nieuwe bankencode hypotheken. De beperkingen die de banken per 1 augustus willen invoeren, kunnen de maandlasten van die extra hypotheek fors opdrijven, aldus de Hypotheekshop.

In het verleden zijn er nogal wat hypotheken afgesloten die grotendeels of geheel aflossingsvrij zijn. In dat geval wordt extra lenen om de bouwkosten van een verbouwing te bekostigen, extra duur. Alles wat deze huizenbezitters te weinig aflossen op de bestaande hypotheek wordt bij een verbouwing namelijk gecorrigeerd met de extra hypotheek. Doorgaans kan deze dan niet langer aflossingsvrij geregeld worden, zodat de maandlasten extra hoog uitvallen.

De nieuwe hypotheekregels die de banken, op aandringen van minister De Jager (Financiƫn) hebben ingevoerd, komen erop neer dat bij alle nieuwe hypotheken er tijdens de looptijd van de lening 50 procent van de woningwaarde moet worden afgelost. Verder mag er niet meer dan 110 procent van de woningwaarde worden geleend.

Voor huizenbezitters zonder aflossingsvrije hypotheek worden verbouwingsplannen echter niet verder belemmerd. Om uw verbouwing tot in de puntjes geregeld te hebben kunt u hulp in roepen van bouwkundig adviesbureaus.

Gebaseerd op: Telegraaf.nl