Meer werk voor architecten, vooral in nieuwbouw

De vraag naar ontwerpen voor nieuwbouwwoningen zit in de lift. Afgemeten aan de bouwsom hebben architectenbureaus hiervoor in het tweede kwartaal van dit jaar 56 procent meer opdrachten ontvangen dan een jaar eerder. Dit meldt CBS. Woningen vormen 57 procent van de totale bouwsom aan nieuwbouwprojecten.
De totale bouwsom van ontwerpopdrachten voor architecten is in het tweede kwartaal van 2015 met een kwart gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De bouwsom voor nieuwe ontwerpen bereikte daarmee het hoogste niveau van de laatste vijf jaar. De vraag naar ontwerpen van nieuwe woningen steeg het hardst, gevolgd door die van nieuwe bedrijfsgebouwen als kantoren, ziekenhuizen en winkels.

Renovaties
De renovatieopdrachten voor woningen stegen met ongeveer 20 procent. Door eerdere stijgingen liggen de renovatieopdrachten al wel op een hoger niveau dan vijf jaar eerder.

Ook ontwerpen bedrijfsgebouwen in de lift
Voor het eerst in een jaar steeg ook het aantal opdrachten voor nieuwe bedrijfsgebouwen. De stijging bedroeg 30 procent. De enige categorie waar een daling werd genoteerd, was de renovatie van bedrijfsgebouwen.

Nog altijd maar een derde van het topjaar 2007
Nieuwe opdrachten voor architecten vormen een belangrijke indicator voor de toekomstige bouwproductie. Na het topjaar 2007 zette een forse daling van de bouwsom van ontwerpopdrachten voor architecten in. In 2013 begon de kentering, die in het tweede kwartaal van dit jaar versneld doorzette. Wel was de bouwsom nog altijd maar een derde van die in het topjaar 2007.

Bron: CBS