Verbouwing wordt goedkoper

Goed nieuws voor huiseigenaren met verbouwplannen: het btw-tarief voor een verbouwing van een huis gaat tijdelijk omlaag van 19% naar 6%.

Demissionair minister van Financiën De Jager wil met deze en een aantal andere maatregelen de woningmarkt en de bouwsector een impuls geven.

Renovatie en herstel Het verlaagde tarief van 6% gaat gelden voor alle renovatie- en herstelwerkzaamheden die in en aan een woning worden verricht. In ieder geval wordt daaronder verstaan het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden, van (delen van) de woning.

Daarnaast geldt het verlaagde tarief ook voor werkzaamheden in verband met het aanbrengen van goederen aan de woning, bijvoorbeeld het plaatsen van een keuken of een cv-installatie.

Periode waarin het verlaagde tarief van toepassing is Het verlaagde tarief geldt alléén voor projecten die op of ná 1 oktober 2010, maar vóór 1 juli 2011 worden afgerond. Dit betekent dat het verlaagde tarief óók geldt voor projecten die nu onderhanden zijn. Wordt het project namelijk op of na 1 oktober 2010 afgerond, dan geldt voor het gehele project het verlaagde tarief.

Alleen voor de arbeid De woning die wordt verbouwd of gerenoveerd moet minimaal twee jaar oud zijn.

De regeling is van toepassing op arbeidsloon, niet op bouwmaterialen.

Gewoonlijk maakt het arbeidsloon het grootste deel uit van de totale verbouwingskosten.